Biz Kimiz, Neden Buradayız?

Bizler, değişimin kaçınılmaz olduğuna inanan mühendisler olarak, bu dönem MMO İzmir Şubeyi sizlerle birlikte yönetmek amacıyla seçimlere katılma kararı aldık.

Çağdaş, demokrat, katılımcı, yenilikçi ve özgürlükçü bir anlayışla yola çıkan Demokratik Değişim Grubu olarak:

Taşın altına elimizi koyuyoruz. Geçmişten bugüne aktarılan birikimleri yok saymadan, dinamizm ile Şubemizin çeşitli kademelerinde çalışmaya adayız.

Yönetici, delege, işyeri temsilcisi, komisyon üyesi olarak görevler üstlenecek, İzmir Şubeyi yeniden üretken bir yapıya dönüştüreceğiz.

Bu devinimle değişimi, demokratik değişimle de gerçek anlamda yenilenmeyi sağlayacağız.

Amacımız, şeffaf, katılımcı ve etkili bir yönetim anlayışıyla MMO İzmir Şubesini daha güçlü bir noktaya taşımak, üyelerimizin ihtiyaçlarına daha etkin çözümler sunmak ve mühendislik mesleğinin itibarını artırmaktır. Bu hedeflere ulaşmak için birlikte hareket etmeyi, demokratik değerlere olan inancımızla Şubemizi daha dinamik ve etkili kılmayı amaçlıyoruz.


Neden Demokratik Değişim?

Her şey değişir: nesneler, canlılar, olgular. Değişimin karşısında durmaya çalışan ve zamanın akışına direnen her ne varsa önce aşınmaya başlar. Sonra ilk halinden başkalaşır. En sonunda da farklı biçimlerde var olur. Biz mühendisler, var ettiğimiz her işte bu ve benzer aksiyomları bilerek hareket ederiz. Değişimin varlığını tartışmasız ve ispatsız olarak kabul ederiz.

Makina Mühendisleri Odası (MMO), üst birliği olan TMMOB’yi 1954 yılında kuran 10 odadan birisidir. Tarih içerisinde geçen yıllarda, mühendislik mesleğinin yabancıların kontrolünden çıkarılması, çeşitli iktidarlarca gerçekleştirilen yanlış uygulamaların sonuçlarıyla birlikte ortaya konulması ve yerlerine doğru olanın önerilmesi gibi görevler üstlenerek günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Bugüne gelindiğinde 24 meslek odasından oluşan TMMOB’nin önünde eskisinden daha kritik bir görev durmaktadır. Bu görev; mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı mesleklerinin itibarlarının geri kazanılmasıdır. Mezunlar ve Oda üye sayıları arasındaki ilişki, üye olma düzeyinin %50’lerin altına indiğini bize göstermektedir. Meslektaşlarımız arasında işsizlik hızla artmakta, yeni mezunlar tecrübe kazanmak için asgari ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır.

Ülke ve meslektaş sorunları, birbirini bütünleyerek iç içe geçmiş, teknoloji üretemeyen anlayışlar mühendisleri yönetim ve çalışma alanlarının dışına itmiştir. Yönetenler, mühendis ve mühendislik bilgisi olmadan imalat ve inşaat yapmaya, ürün ve hizmet üretmeye kalkışmaktadır. Hepimiz iyi biliriz ki sistemsiz ve plansız yapılardan verim beklenemez.

Üst yapıda açıkça görünen bu yanlışlar, meslek odamızı hali hazırda yönetenler tarafından da ne yazık ki tekrar edilmektedir. İzmir Şube Yönetim Kurulu, dönem başında uzun ve süslü ifadelerle hazırladığı çalışma planlarını hayata geçirmekte eksik kalmakta, kişilere bağımlı, sistemsiz bir faaliyet alanı içerisinde sıkışıp kalmaktadır. Bu eksikliklerin neler olduğunu daha önce 4 başlıkta ele almış ve “Nasıl Bir MMO İzmir Şube İstiyoruz?” başlıklı toplantıda Oda üyeleriyle tartışmıştık. Bunlar; “Katılımcılık ve Demokrasi Sorunu, Üretkenlik ve Yenilenme Sorunu, Üyeye Erişme ve Örgütlenme Sorunu ile Mesleki ve Teknik Sorunlardır.”

Şimdi tespit ettiğimiz sorunlara ilişkin çözüm önerilerimizi ve çalışma plan ve programlarımızı ortaya koyma zamanıdır.

Bildiğiniz üzere MMO’yu yönetecek kadrolar her iki yılda bir yeniden seçilmektedir. İki yılda bir Şubat ayında yapılan Şube Seçimlerinde üyelerin doğrudan oylarıyla Şube Yönetim Kurulları (ŞYK) oluşturulur. Bu seçimlerde Oda Merkezini seçecek delegeler de belirlenir. Bizler, değişimin kaçınılmaz olduğuna inanan mühendisler olarak, bu dönem MMO İzmir Şubeyi sizlerle birlikte yönetmek amacıyla seçimlere katılma kararı aldık.

Çağdaş, demokrat, katılımcı, yenilikçi ve özgürlükçü bir anlayışla yola çıkan Demokratik Değişim Grubu olarak:

  • Taşın altına elimizi koyuyoruz. Geçmişten bugüne aktarılan birikimleri yok saymadan, dinamizm ile Şubemizin çeşitli kademelerinde çalışmaya adayız. Yönetici, delege, işyeri temsilcisi, komisyon üyesi olarak görevler üstlenecek, İzmir Şubeyi yeniden üretken bir yapıya dönüştüreceğiz. Bu devinimle değişimi, demokratik değişimle de gerçek anlamda yenilenmeyi sağlayacağız.
  • Her seçim döneminde ŞYK üyesi belirlemek için uygulanan, demokratik olmaktan uzak yöntemleri kabul etmiyoruz. Değişimin sadece isimleri değiştirerek değil fikri yenilenmeyle gerçekleşeceğine inanıyoruz.
  • Yürütme kurulunda görev yapma süresini en fazla 3 dönem olarak belirleyeceğiz. Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının çalışmalara katkı koyacağı bir ŞYK oluşturacağız.
  • Şube Genel Kuruluna, seçimlerine ve periyodik toplantılarına katılımı artırmayı hedeflerimiz arasına aldık. Tanımlı üyelerin girebildiği Koordinasyon toplantılarına ek olarak bütün üyelere kapısını açan yılda iki kez gerçekleşecek Danışma Kurulu toplantıları yapacağız.
  • Yönetim kurulu üyelerimiz aracılığıyla uzmanlık komisyonlarını çalışır hale getireceğiz. Kendi alanında Şube görüşleri oluşturacak faal komisyonlar kuracağız.
  • İşyeri temsilciliklerini işler hale getirecek, üye sayısına bakmaksızın demokratik ve katılımcı yöntemlerle her işyerinden temsilciler seçeceğiz. Temsilcileri birer ŞYK üyesi gibi göreceğiz.
  • Eğitimleri günümüz gereklerine göre revize edip, standart hale getirerek, aynı içerik ve kalitede eğitimi Ülkenin her köşesine ulaştıracağız. Meslek İçi Eğitim Merkezi eğitimlerini üyeler için cazip hale getireceğiz.
  • Gerçek anlamıyla “uygulamalı eğitim merkezleri” kurarak, atıl durumda olan merkezleri faaliyete geçireceğiz, diğer Şubelerle ortak çalışmalar yapacağız.
  • Serbest Müşavir Mühendis üyelerimizi dinleyeceğimiz bir çalıştay düzenleyecek, SMM faaliyetlerinde yaşanan sorunları öncelikli olarak ele alacağız. Projelerin ilçelere göre farklılaşmasının önüne geçeceğiz.
  • Kurum ve kuruluşlarla ilişkilere önem verecek, İzmir ve Manisa illeri başta olmak üzere Ülkede faaliyet gösteren kamu kurumu, belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürüteceğiz.
  • Sıkışıp kaldığımız faaliyet alanlarını genişletecek, yeni çalışma alanlarını yaratacak iş geliştirme birimleri kuracağız.
  • Teknik hizmetlerin norm ve kurallarını yazan bir Oda yaratmak için çalışacak, verdiğimiz bütün hizmetlerde örnek olacak bir yapıyı kuracağız.
  • Deprem güvenliği, çevrenin korunması, teknolojinin doğru kullanılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği, yerli enerji ve su politikaları gibi Ülkemizin öncelikli problemlerine ilişkin görüşler ve raporlar hazırlayacak, ortak çalışmalar yürüteceğiz.
  • Etkinlik alanımızdaki şehir ve kasabaların ulaşım, kentleşme, altyapı, temizlik, çevre sorunlarını mühendislik yaklaşımının gerektirdiği biçimde dile getirerek, çözüm önerileri içeren proje ve görüşler sunacağız.
  • Mühendislik yayınlarına tekrar hız verecek, gerek dijital gerekse matbu yayınların sayısını arttıracağız.
  • Üniversiteler ile ilişkilerimizi güçlendirecek, mühendislik öğrencileriyle okul döneminde kuracağımız ilişkiler sayesinde mesleğe atılan genç meslektaşlarımızın iş kaygılarını azaltacak çalışmalar yürüteceğiz. Mezuniyet öncesinde mühendislik etiği konusunda bilgilendirme eğitimleri düzenleyeceğiz.
  • Yurtdışındaki meslektaşlarımızın üye olduğu oda ve kuruluşlarla sağlıklı ilişkiler kurarak, meslek alanımızdaki yenilikler konusunda teati içinde olacak, çağın gerektirdiği projeleri birlikte hazırlayacağız.
  • Üyelerimizin aileleriyle birlikte gelebilecekleri, meslektaşlarıyla buluşacakları bilim, kültür, sanat ve eğlence merkezi bir lokali Tepekule’de hayata geçireceğiz.

Her şey değişir: nesneler, canlılar, olgular. Ülkede ve dünyada değişimin gerekliliğine inananların bileceği üzere değişim önce içeride başlar. Durağanlığın karşısına devinim ile çıkmak gerekir. Bu devinim ve değişimi; anlayış, yaklaşım ve uygulamada gösterebilecek bir Şube Yönetim Kurulu oluşturmak da biz Makina, Endüstri, İşletme, Sanayi, Uçak, Havacılık, Uzay, Sistem, Makina Teknik Metot, İmalat-Üretim, Üretim Tekniği-Sistemleri, Mekatronik, Otomotiv ve Enerji Sistemleri Mühendislerinin görevidir.

Ezberlerimizi ve hazır cevaplarımızı bir kenara bırakarak, her üyeye değer veren bir yönetim anlayışını Şubemizden başlayarak bütün Oda birimlerinde hâkim kılmak üzere yola çıkıyoruz.

Demokratik Değişim Grubu’nda birleşelim, MMO İzmir Şubeyi birlikte yönetelim!

MMO İzmir Şube Demokratik Değişim Grubu

. . .. . .. . .

bilgi@demokratikdegisim.org