Çalışma Programımız

TMMOB MAKİNA MÜHENDİSLERİ ODASI İZMİR ŞUBESİ
DEMOKRATİK DEĞİŞİM GRUBU
32. DÖNEM (2024-2026) ÇALIŞMA PROGRAMI

Bizler Demokratik Değişim Grubu mühendisleri olarak, MMO İzmir Şube Yönetim Kuruluna seçildiğimiz zaman yapmayı planladığımız çalışmaların bir özetini siz değerli üyelerimizle paylaşmak istiyoruz.

Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Malatya, Gaziantep, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa, Osmaniye ve Adana’da 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen ve çok sayıda insanımızın ölümüne, yaralanmasına, sakat ve evsiz kalmasına neden olan iki büyük depremin üzerinden bir sene geçti. Bir kez daha yaşamını yitiren yurttaşlarımızı anıyor, tüm halkımıza baş sağlığı diliyoruz. Deprem nedeniyle kentler, kasabalar yok olma noktasına geldi. Beslenme, barınma, sağlık, eğitim gibi sorunlar bugün bile giderilemedi. Ülkemizi yasa boğan deprem felaketi sonrasında yaşananlar mühendisliğin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Meslek odalarının yapabileceği çok sayıda çalışmanın olduğunu bizlere hatırlattı. Merkezi ya da Yerel bütün iktidarların önleyici çalışmalarının yetersizliği herkesçe bilinmekteydi. Deprem olduktan sonra yaşananlar ise sadece önlemler konusunda değil, felakete müdahale konusunda da ne kadar yetersiz kalındığını ne yazık ki bizlere gösterdi.

Çağdaş, demokrat, katılımcı, yenilikçi ve özgürlükçü bir anlayışla yola çıkan Demokratik Değişim Grubu olarak Ülkemizi ve kentimizi yönetenlerin deprem konusunu unutmamaları için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Depremi gündemimizden hiç düşürmeyeceğiz.

18 Şubat 2024 Pazar Günü yapılacak olan seçimlerde MMO İzmir Şubesinde değişimin kazanacağına olan inancımızla 24 aylık süreçte yapmayı düşündüğümüz çalışmalar aşağıda özetlenmiştir.

1. Üye İlişkileri, Kurullar ve Komisyonlar

24 meslek odasından oluşan TMMOB’nin önünde kritik bir görev durmaktadır. Bu görev; mühendislik, mimarlık, şehir plancılığı mesleklerinin itibarlarının geri kazanılmasıdır. Meslektaşlarımız arasında işsizlik hızla artmakta, yeni mezunlar tecrübe kazanmak için asgari ücretle çalışmak zorunda kalmaktadır. Deneyimli üyelerimiz de hak ettikleri ücretlerin çok altında ücretlerle çalışmaktadır.

Planlamacı ve toplumcu anlayışlar terk edilmiş, hazırlanan çoğu projede mühendislik bilgisine başvurulmamaktadır. Odamız da bu sorunlara çözüm üretme gücünü günden güne kaybetmektedir. Mezun sayıları ve Oda üye sayıları karşılaştırıldığında, üye olma düzeyinin %50’lerin altına indiği görülmektedir.

Çözüm için yola çıkan Demokratik Değişim Grubu olarak, iş arayan üyelerimizle personel arayan işverenleri buluşturacak etkinlikler düzenleyecek, teknik çalışmalar yapacağız. Bu amaçla kurulan Şube birimini geliştirerek daha profesyonel bir yapılanmaya gideceğiz. Üyelerimizin donanımlı bir şekilde iş arayabilmeleri için mesleki gelişimlerine katkıda bulunacağız.

Üyelerine pozitif anlamda ayrımcılık yapan, kurum, kuruluş ve firmalarla görüşerek üyelerinin hayatlarını kolaylaştıran bir meslek odası var edeceğiz.

Şube Genel Kuruluna, seçimlerine ve periyodik toplantılarına katılımı artırmayı hedeflerimiz arasına aldık. Tanımlı üyelerin girebildiği Koordinasyon toplantılarına ek olarak bütün üyelere kapısını açan yılda iki kez gerçekleşecek Danışma Kurulu toplantıları yapacağız. Eleştiriye kapılarını kapatmayan bir anlayışı Şubemizde hâkim ve sürekli kılacağız.

Yönetim kurulu üyelerimiz aracılığıyla uzmanlık komisyonlarını çalışır hale getireceğiz. Kendi alanında Şube görüşleri oluşturacak faal komisyonlar kuracağız. Komisyon üyeliğinde bir ayrımcılığa gitmeyecek, mesleğinde uzman üyeleri bir araya getireceğiz. Komisyonlarımızın meslek alanlarına dair görüşlerini, yaptığı çalışmaları ve etkinlikleri görsel ve yazılı medyada yayımlatacağız.

Yürütme kurulunda görev yapma süresini en fazla 3 dönem olarak belirleyeceğiz. Yönetim Kurulu üyelerinin tamamının çalışmalara katkı koyacağı bir Şube YK oluşturacağız.

2. Temsilcilikler ve İşyeri Temsilcilikleri 

Bütün kurullarımızı aktif hale getirecek, işlemeyen yapıları değiştirmek için çalışma döneminin sonunu beklemeden harekete geçeceğiz.

Geçmiş dönem şube yönetimlerimiz ve Manisa il temsilcilerimizin uzun uğraşları ve özverili çalışmaları ile kurumumuza eser niteliğinde bir ilçe temsilcilik binası kazandırılmıştır. Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Odamız arasında imzalanan protokol ile iki tarihi bina aslına uygun bir şekilde restore edilmiş ve geniş kullanım alanına sahip yapı bahçesiyle birlikte Temsilcilik hizmet binası hizmet vermeye başlamıştır. Fakat ne yazık ki bu bina atıl halde bırakılmış, üyelerimize ve kent sakinlerine dönük herhangi bir hizmet veya faaliyet gösterilmemektedir. Temsilciliğimize tahsis edilmiş bu tarihi yapıyı yeniden yaşayan bir merkez haline getireceğiz.

Temsilciliklerimizin ihtiyaçlarına göre değerlendirme yapılacak ve gerekli yerlere personel desteği yapılacaktır. Şubemizin de desteği ile bütün temsilciklerimiz, üyelerimize yönelik eğitim, seminer, konferans gibi teknik etkinliklerin gerçekleştirildiği bir etkinlik merkezi haline getirilecektir.

İşyeri temsilciliği uygulamasını da işler hale getirecek, üye sayısına bakmaksızın demokratik ve katılımcı yöntemlerle her işyerinden temsilciler seçeceğiz. Temsilcileri birer Şube YK üyesi gibi göreceğiz. Onlarla düzenli toplantılar yapacak, üyelerimizin sorunlarını ve taleplerini alacağız.

Üyesi için istenilen her an erişilebilir bir MMO İzmir Şube yaratacağız.

3. Kongre, Sempozyum, Kurultay ve Çalıştaylar

Merkezi düzeyde yapılan Kongre ve Sempozyumları sürdürecek, meslek alanlarımızdaki gelişmelere göre yeni Kongreler, Sempozyum ve Çalıştaylar düzenleyeceğiz. Diğer Şubelerin etkinliklerinde İzmir Şube olarak görevler üstlenerek, geçmişte olduğu gibi İzmir Şubenin uzman üyelerini bu etkinliklere katkı koymak için teşvik edeceğiz.

SMM Çalıştayı, Ücretli Mühendisler Çalıştayı ve Kamu Mühendisleri Çalıştayı etkinliklerini 2024 yılı içerisinde planlayacağız.

İzmir ve Manisa Kent Sorunları, Yenilenebilir Enerji, Deprem ve Yangın Güvenliği gibi alanlar başta olmak üzere bir dizi sempozyumu dönem içerisinde düzenleyeceğiz.

Endüstri ve İşletme Mühendisleri, Enerji Sistemleri Mühendisleri ve Mekatronik Mühendisleri için spesifik uzmanlık konuları üzerine ve mesleki örgütlenme alanlarında yerel kurultaylar ve sempozyumlar yapacağız.

4. Basın – Yayın Çalışmaları

Mühendislik yayınlarına yeniden hız verecek, gerek dijital gerekse matbu yayınların sayısını arttıracağız. Kitap, kılavuz, broşürler hazırlayacak üyelerimizi ve halkımızı bilgilendireceğiz. Geçmişte yapılan çalışmaları değişen koşullara göre revize edeceğiz.

Şube Bültenini okunan bir bülten yapacağız. Uzman üyelerin yazılarıyla katkı koymalarını sağlayacağız. Haberleşmeyi, salt Şube faaliyetleri ve toplantılarını etkinlikler bittikten sonra üyelere anlatmak olarak değil, meslek ve meslektaşa yönelik her türden bilginin üyeye zamanında verilmesi olarak göreceğiz. 

Üyelerimizin mesleki konulardaki bilgilere derli toplu ulaşabilecekleri bir dijital kütüphane sunmak için merkezi düzeyde girişimde bulunacağız.

5. Eğitimler

Eğitimleri günümüz gereklerine göre revize edip, standart hale getirerek, aynı içerik ve kalitede eğitimi Ülkenin her köşesine ulaştıracağız. Meslek İçi Eğitim Merkezi (MİEM) eğitimlerini üyeler için cazip hale getireceğiz.

MİEM eğitimlerinde yaşanan sorunları Oda Merkezi ile koordineli olarak giderecek, eğitmen havuzunu genişleteceğiz.

Gerçek anlamıyla “uygulamalı eğitim merkezleri” kurarak, atıl durumda olan merkezleri faaliyete geçireceğiz, diğer Şubelerle ortak çalışmalar yapacağız.

Mesleğin gelişim ve ihtiyaçlarına göre yeni eğitim konuları belirlemeyi öncelik olarak görecek, Makina Mühendisi üyelerimizin yanı sıra diğer disiplinlerden üyelerimiz için de meslek içi eğitim programları hazırlayacağız.

6. Serbest Müşavirlik Mühendislik  (SMM) faaliyetleri ve Proje Kontrolleri

SMM faaliyetlerinde yaşanan sorunları öncelikli olarak ele alacağız. Serbest Müşavir Mühendis üyelerimizin sorunlarını dinleyeceğimiz ve çözümler üreteceğimiz bir çalıştay düzenleyeceğiz. Projelerin ilçelere göre farklılaşmasının önüne geçeceğiz.

Proje kontrolünün kamu sağlığı için önemini bilerek hareket ederken, halkın ve üyelerimizin ortak yararlarını gözeteceğiz.

7. Teknik Hizmetler ve İş Geliştirme

Periyodik Kontrol, Asansör Kontrolleri ve Laboratuvar Hizmetleri başta olmak üzere her türden mühendislik faaliyetinin niteliğini arttırmayı önceliğimiz olarak belirleyeceğiz. Verdiğimiz bütün hizmetlerde örnek olacak bir yapıyı oluşturacağız.

Üyesi ile haksız rekabete girmeyen, teknik hizmetlerin normları oluşturan, çalışma alanını düzenleyen, standartlaştıran bir üst yapıyı kurmak için ilk çalışmaları başlatacak, teknik hizmetleri nitelik olarak geliştirmek üzere bir çalışma grubu kuracağız. 

Sıkışıp kaldığımız faaliyet alanlarını genişletecek, yeni çalışma alanlarını yaratacak iş geliştirme birimleri kuracağız.

Diğer Şubelerde kurulan laboratuvar ve eğitim merkezleriyle eşgüdümlü olarak çalışarak, İzmir’de eksik bir alan bırakmayacak yeni yatırımları bu dönem içerisinde planlayacağız.

8. Kamu Kurum ve Kuruluşlarıyla, Belediyelerle ilişkiler

Kurum ve kuruluşlarla ilişkilere önem verecek, İzmir ve Manisa illeri başta olmak üzere Ülkede faaliyet gösteren kamu kurumu, belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürüteceğiz.

Deprem güvenliği, çevrenin korunması, teknolojinin doğru kullanılması, işçi sağlığı ve iş güvenliği, yerli enerji ve su politikaları gibi Ülkemizin öncelikli problemlerine ilişkin görüşler ve raporlar hazırlayacak, ortak çalışmalar yürüteceğiz.

Etkinlik alanımızdaki şehir ve kasabaların ulaşım, kentleşme, altyapı, temizlik, çevre sorunlarını mühendislik yaklaşımının gerektirdiği biçimde dile getirerek, çözüm önerileri içeren proje ve görüşler sunacağız.

9. Üniversitelerle İlişkiler

Üniversitelerle ilişkilerimizi yeniden tesis edeceğiz. Mühendislik Fakülteleri ve üyelerimizin mezun olduğu bölüm başkanlıklarıyla görüşerek teori ve pratik birlikteliğini sağlayacak, mesleki gelişim için çabalarımızı ortaklaştıracağız.

Uzmanlaşmayı doğru şekilde tarif eden ve layıkıyla uygulayacak ancak mesleki haklarımızın kaybına izin vermeyen her çalışmaya katkı koyacağız. 

Mühendislik öğrencileriyle okul döneminde kuracağımız ilişkiler sayesinde mesleğe atılan genç meslektaşlarımızın iş kaygılarını azaltacak çalışmalar yürüteceğiz. Mezuniyet öncesinde mühendislik etiği konusunda bilgilendirme eğitimleri düzenleyeceğiz.

Akademisyen üyelerimizin sorunlarına önem verecek, eksik kalınan noktalarda onların örgütlenme alanlarını genişletecek girişimlerde bulunacağız.

10. Sanayi ile İlişkiler

Mesleğimizin kaçınılmaz bir parçası olan Endüstrileşme konusunda konunun muhatabı taraflarla görüşmeler yapacak, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlükleri, Sanayi Odası ve Organize Sanayi Bölge Yönetimleriyle ilişkilerimizi güçlendireceğiz. Ortak projelerimizle meslektaşlarımıza destek olacağız.

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere mühendis elinin değmesi için girişimlerde bulunacak, istihdamdan ürün ve hizmet gelişime kadar her alanda onlarla iş birliği içinde olacağız.

11. Uluslararası İlişkiler

Avrupa başta olmak üzere sanayisi gelişmiş ülkelerin mühendislik örgütleriyle ilişkiye geçmek ve etkinlikler düzenlemek için uluslararası ilişkiler çalışma grubu oluşturacağız.

Yurtdışındaki meslektaşlarımızın üye olduğu oda ve kuruluşlarla sağlıklı ilişkiler kurarak, meslek alanımızdaki yenilikler konusunda görüş alış verişi içinde olacak, çağın gerektirdiği projeleri birlikte hazırlayacağız.

12. Endüstri ve İşletme Mühendisliği Çalışmaları

Odamızın önemli bir parçası olan ancak gerek mesleki gelişimleri üzerine gerekse de özlük hakları konusunda Odamızdan yeterince destek alamayan Endüstri ve İşletme Mühendisi üyelerimizi dinleyerek, onları Şubemiz çatısı altında daha güçlü bir şekilde toplamak için çalışacağız.

Üyeleşme oranlarını yükseltmek için uzmanlık eğitimlerini, serbest müşavirlik mühendislik alanlarını arttıracak çalışmalar yapacağız. Mesleki eğitim ve seminerleri çeşitlendireceğiz.

Endüstri ve İşletme Mühendisi (E/İM) Meslek Dalı Komisyonunu aktif bir komisyon haline getirerek, merkezi komisyonu çalışmaya zorlayan bir yapıya büründüreceğiz. Akademik meslek odasının şubesi gibi çalışacak temsili yönden güçlü bir komisyon kuracağız.

E/İM Kongresine katkı koyacak, Kongre ve Kurultaylarımı Şubemiz bünyesinde yapmak üzere girişimlerde bulunacağız. Hali hazırda devam eden etkinlik ve sempozyumları sürdüreceğiz.

Makina Mühendisliği dışındaki disiplinlerden mezun olan üyelerimiz için basın, yayın çalışmaları yapacağız. Dijital dergi ve/veya bülten çıkarmak için çalışma grubu kuracağız.

13. Enerji Sistemleri, Mekatronik ve Diğer Mühendislik Alanlarına Yönelik Çalışmalar

Enerji Sistemlerine olan ilgilinin artışı ile açılan bölümlerden mezun olan Enerji Sistemleri Mühendisi meslektaşlarımız için değişen her dönemde devam edecek sürekli bir komisyon kuracağız. Enerji Sistemleri Mühendislerinin haklarını koruyacak, sorumluluklarını gözeteceğiz.

Mekatronik Mühendisleri, Malzeme Mühendisleri, Üretim Mühendisleri ve Uçak, Havacılık ve Uzay Mühendislerini talepleri ölçüsünde kurulacak çalışma grupları ya da komisyonlar aracılığıyla Şube çalışmalarının içerisine çekeceğiz.

Enerji alanında düzenlenen seminerlere katkı koyacak, her dönem en az bir tane sempozyum etkinliğini Şube olarak gerçekleştireceğiz.

Multidisipliner etkinlikler düzenleyecek, üyelerimizi gelişmelerden haberdar edeceğiz.

14. MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi

Üyelerimizin aileleriyle birlikte gelebilecekleri, meslektaşlarıyla buluşacakları bilim, kültür, sanat ve eğlence merkezi bir lokali Tepekule’de hayata geçireceğiz.

Tepekule Kongre Merkezi terasını atıl ve çirkin görüntüden kurtaracak, üyelerimize ve kent sakinlerine körfez manzarasında ekonomik bir kafeterya ve restoran hizmeti sunmak üzere merkezi düzeyde girişimlerimizi yapacağız. İlk yıl içerisinde hem restoran ve lokali hayata geçirecek hem de terasta sinema gösterimlerini başlatacağız.

Salonlarımızı etkinliklerle dolduracak, Tepekule’yi kentin akademik ve sosyal buluşma noktası yapacağız.

Sonuç Yerine

Her şey değişir: nesneler, canlılar, olgular. Ülkede ve dünyada değişimin gerekliliğine inananların bileceği üzere değişim önce içeride başlar. Durağanlığın karşısına devinim ile çıkmak gerekir. Bu devinim ve değişimi; anlayış, yaklaşım ve uygulamada gösterebilecek bir Şube Yönetim Kurulu oluşturmak da biz Makina, Endüstri, İşletme, Sanayi, Uçak, Havacılık, Uzay, Sistem, Makina Teknik Metot, İmalat-Üretim, Üretim Tekniği-Sistemleri, Mekatronik, Otomotiv ve Enerji Sistemleri Mühendislerinin görevidir.

Ezberlerimizi ve hazır cevaplarımızı bir kenara bırakarak, her üyeye değer veren bir yönetim anlayışını Şubemizden başlayarak bütün Oda birimlerinde hâkim kılmak üzere yola çıktık. Yapacağımız çalışmaları iki yıllık planda özetlemeye çalıştık. Çalışmalarımıza katılarak bize güç verin. Demokratik Değişim Grubu’nda birleşelim ve MMO İzmir Şubeyi birlikte yönetelim.

MMO İzmir Şube Demokratik Değişim Grubu

. . .. . .. . .

bilgi@demokratikdegisim.org